Σελίδες

4.β. Η αντίδραση του Πρίγκιπα



Οι σημειώσεις του μαθήματος









theriso_poster.jpg

Λιθογραφία αφιερωμένη στην επανάσταση του Θερίσου

292.jpg

Ο Γεώργιος και οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων

ΠΗΓΗ


Συνθέτοντας τις ιστορικές σας γνώσεις με τις πληροφορίες που θα αντλήσετε από το ιστορικό παράθεμα να στηρίξετε τη φράση του σχολικού βιβλίου : « Ο Πρίγκιπας προχώρησε στη λήψη σπασμωδικών μέτρων»


Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

Στις 10 Μαρτίου 1905 συνήλθε συνέλευση στον Θέρισο υπό του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Φούμη και Κωνσταντίνου Μάνου, που κήρυξε "την πολιτικήν ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλάδος εις εν μόνον ελεύθερον συνταγματικόν κράτος", έδωσε δε και σχετικό ψήφισμα στις Μεγάλες Δυνάμεις, όπου υποστήριζε ότι το νόθο μεταβατικό καθεστώς εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και η μόνη φυσική λύση του κρητικού ζητήματος ήταν η ένωση.
Στις 7 Απριλίου συνήλθε τακτική συνέλευση στα Χανιά, η οποία ομοίως κήρυξε την ένωση ενώ ένας από τους συμβούλους του Ύπατου Αρμοστή παραιτήθηκε και πήγε στον Θέρισο να ενωθεί με τους επαναστάτες. Ο Ύπατος Αρμοστής απαίτησε από τους επαναστάτες να παραδώσουν τα όπλα μέσα σε 36 ώρες, εκήρυξε το στρατιωτικό νόμο με την έγκριση των Δυνάμεων, διέταξε συλλήψεις και φυλακίσεις αντικαθεστωτικών κι επέβαλε λογοκρισία στον τύπο. Έπειτα κάλεσε σε σύσκεψη τους προξένους και ζήτησε να λάβουν επείγοντα μέτρα για την "καταστολήν του κινήματος". Για να αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις του συγκρότησε το σώμα των "Δημοφρουρών". Οι Μεγάλες Δυνάμεις έστειλαν μήνυμα στους επαναστάτες ότι θα χρησιμοποιούσαν στρατεύματα προκειμένου να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους. Σε απάντηση οι περισσότεροι βουλευτές της τακτικής συνέλευσης πήγαν στον Θέρισο να ενωθούν κι αυτοί με τον Βενιζέλο.
Ο πρίγκηπας δεν διέθετε άλλες δυνάμεις εκτός της Κρητικής Χωροφυλακής (που έμεινε πιστή σ'αυτόν) και η οποία δεν αυξήθηκε από τους Δημοφρουρούς και οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για κοινή δράση.


Πηγή: ΒΕΝΕΡΑΤΟ ΠΑΛΙΑΝΗ http://veneratopalianis.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

Προσοχή ! ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ


«Ροπαλοφόροι » σελ 212 - 213 (Η Κρητική Βουλή… «ροπαλοφόρους »)

ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

12 Μαρτίου 1905: [σελ. 213], ο Δηλιγιάννης ως πρωθυπουργός καταδικάζει το κίνημα του Θερίσου