Φίλοι καλωσορίσατε




Καλωσήρθατε στο blog
Ιστορία Κατεύθυνσης, μια σελίδα όπου επιχειρώ να καταχωρίζω οργανωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας (Θεωρητικής κατεύθυνσης/ Προσανατολισμού) στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου.

Ανοίγοντας τα κτίρια της πόλης

(Αναδημοσιεύω από την "Παράλλαξη")

Αρχική εικόνα: Νένα Καζαντζίδου
Για μια ακόμη χρονιά, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου τον αρχιτεκτονικό πλούτο της, καθώς για τρεις μέρες θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν ξεναγήσεις, διαδρομές και επισκέψεις σε αρχιτεκτονικούς χώρους παντός είδους και ενδιαφέροντος στην πόλη. Ανοίγοντας στο κοινό από ιστορικά κτίσματα μέχρι σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, δημόσια κτίρια και ιδιωτικά διαμερίσματα, το Open House έρχεται για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου, με στόχο να αναδείξει την αρχιτεκτονική κληρονομιά μιας πόλης με μεγάλη ιστορία.
Το Open House είναι ένας θεσμός που για λίγες μέρες δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μέσω δωρεάν ξεναγήσεων σε χώρους αρχιτεκτονικής σημασίας και της εκτεταμένης παρουσίασής τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν όχι μόνο για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάθε κτιρίου αλλά για την ιστορία πίσω από αυτό και την εξέλιξή του στον χρόνο μέσα στην πόλη, με πολλά από τα κτίσματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια της δράσης να έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία για την Θεσσαλονίκη.
Γενί Τζαμί, Εικόνα: Kim Powell
Το Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που μετρά 22 χρόνια, στα οποία έχει αποκτήσει γερές βάσεις, καθώς σήμερα πραγματοποιείται ετησίως σε περισσότερες από 26 πόλεις. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε δύο φορές με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το 2012 και το 2013, και μία στην Αθήνα την άνοιξη του 2014. Με στόχο την προβολή της αρχιτεκτονικής κάθε πόλης και κύριο άξονα τον πολιτισμό, η δράση διοργανώνει κάθε έτος για ένα τριήμερο δωρεάν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Μέγαρο Μουσικής Μ2, Εικόνα: Αναστασία Αντάρα
Βασικό στοιχείο του Open House είναι ότι πρόκειται για δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις αξίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των χορηγιών και του εθελοντισμού. Χαρακτηριστική είναι η πρόθυμη και τεράστια συμμετοχή κάθε χρόνο εκατοντάδων εθελοντών στη δράση, γεγονός που φανερώνει την αποδοχή και την επιτυχία του θεσμού αυτού στις πόλεις όπου πραγματοποιείται.
Το Open House πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 23-25 Νοεμβρίου 2012 στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της. Συμμετείχαν 56 κτίρια, τα οποία  κατά τo Οpen House Thessaloniki 2013 αυξήθηκαν στα 67, στα οποία πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες, που αυξήθηκαν κατά 83%, πραγματοποίησαν 22.000 επισκέψεις, και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξεναγήσεις σε κτίρια που είτε γνώριζαν είτε ανακάλυπταν για πρώτη φορά, με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για τον πολιτισμό, αλλά και για την αρχιτεκτονική, ως αναπόσπαστο στοιχείο του.
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εικόνα: Kim Powell
Φέτος, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων του Open House θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις τους σε επιλεγμένα κτίσματα. Κάθε χρόνο οι μαθητικές αυτές επισκέψεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, με τις συμμετοχές των σχολείων να αυξάνονται, ενώ οι μαθητές εκδηλώνουν με ενθουσιασμό το ενδιαφέρον τους για τις ξεναγήσεις.
Κατακόμβη Αγ Ιωάννη, Εικόνα: Kim Powell
Η κύρια εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή σε όλο το κοινό της πόλης, θα πραγματοποιηθεί τις δύο επόμενες ημέρες, 15 και 16 Νοεμβρίου. Το 3ο Open House έρχεται για μια ακόμα χρονιά ανανεωμένο, καθώς στην λίστα του έχουν προστεθεί πολλά νέα κτίρια, μεταξύ των οποίων εντυπωσιακές κατοικίες και διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και στα προάστια, επαγγελματικοί χώροι με ξεχωριστό design και πολλά δημόσια κτίρια, που μπορούν να ειδωθούν μέσα από μια νέα οπτική.
Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη, Εικόνα: Σωτήρης Τσακαλίδης
Κομμωτήριο, Εικόνα: Kim Powell
Οι χώροι και τα κτίρια που συνολικά έχουν επιλεγεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών ρευμάτων, καθώς με κύριο κριτήριο το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχουν συμπεριληφθεί χώροι κάθε τεχνοτροπίας και περιόδου, από βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, μέχρι σύγχρονου ύφους γραφεία αρχιτεκτονικής, ενώ στην λίστα υπάρχουν και μουσεία, ξενοδοχεία, μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη και τα προάστια, αλλά και διαμερίσματα. Από τις Βίλλες της Συνοικίας των Εξοχών και μνημεία όπως το Επταπύργιο και η Αρχαία Αγορά, μέχρι μοντέρνες κατοικίες και χώρους εργασίας, αλλά και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το 3ο Open House σίγουρα δεν θα απογοητεύσει με την ποικιλία των χώρων που θα μας παρουσιάσει.
Βίλλα Μορντώχ, Εικόνα: Νίκος Αρβανιτίδης
Γήπεδο ποδοσφαίρου, Εικόνα: Νίκος Αρβανιτίδης
Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, κατά τη διάρκεια της δράσης θα τρέχει ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, στον οποίον θα βραβευτούν οι καλύτερες φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν όμορφα στιγμιότυπα από το τριήμερο των εκδηλώσεων του Open House. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram χρησιμοποιώντας το #sony_oht2014, και oι 3 καλύτερες φωτογραφίες θα κερδίσουν δώρα από τη SΟΝΥ. Το Open House θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτυ λήξης, στο οποίο προσκεκλημένοι είναι όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης.
Κτίρια ιστορικά και σύγχρονα, ιδιωτικά και δημόσια, που εντυπωσιάζουν αλλά και που πολλές φορές περνούν απαρατήρητα θα ανοίξουν λοιπόν τις πόρτες τους για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο δωρεάν. Ανακαλύψτε τα μικρά ή μεγάλα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Θεσσαλονίκης και μέσα από αυτά ξαναγνωρίστε την πόλη και την αρχιτεκτονική της.
Επταπύργιο, Εικόνα: Kim Powell
Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ
Δείτε και κατεβάστε το πρόγραμμα εδώ
- See more at: http://parallaximag.gr/parallax-view/anoigontas-ta-ktiria-tis-polis#sthash.OZyTzzh5.dpuf