Φίλοι καλωσορίσατε
Καλωσήρθατε στο blog
Ιστορία Κατεύθυνσης , μια σελίδα όπου επιχειρώ να καταχωρίζω οργανωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας (Θεωρητικής κατεύθυνσης) στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου.
Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί τη μεταφορά στο blogspot του Ιστολογίου Ιστορία Κατεύθυνσης blog , το οποίο φιλοξενείται στο σχολικό δίκτυο. Η μεταφορά κρίθηκε επιβεβλημένη γιατί μετά από μια αναβάθμιση που έκανε το Wordpress μεγάλο μέρος του υλικού που έχει αναρτηθεί εκεί έπαψε να προβάλλεται

"Κάλλιο αργά ..."
Άρχισα να ανεβάζω δουλειά για το τμήμα της ύλης που προστέθηκε φέτος. Την υπομονή σας.

5. Η αρμοστεία του Ζαΐμη(1906-1908)


Οι σημειώσεις του μαθήματος


Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης


ΠΗΓΗΜε βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και τα στοιχεία του ιστορικού παραθέματος να στηρίξετε τη φράση: Τα χρόνια της αρμοστείας Ζαΐμη (1906 – 1908) η πολιτική ομαλότητα επανήλθε στην ταραγμένη Κρήτη και μια νέα περίοδος δημιουργίας εγκαινιάστηκε.

Η αρμοστεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη (1906-1908)


Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αμέσως μετά την άφιξη του απηύθυνε προκήρυξη προς Κρητικό λαό, επισημαίνοντας τον τρόπο κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης: «Και παρά τω κρητικώ λαώ, ως εν εμοί, η αυτή κρατεί αφοσίωσις προς τους ελευθέρους θεσμούς, την ανάπτυξιν δ' αυτών απεκδέχομαι από την σύνεσιν των μελών της Συντακτικής Συνελεύσεως, φρονών ότι, όπως η ελευθέρα Ελλάς, ούτω και η Κρήτη, το ηρωικόν τούτο τμήμα του γένους, μόνον δια φιλελευθέρων θεσμών δύναται να προοδεύση [...].
Η ομαλότητα και η ησυχία επανήλθαν στην ταραγμένη Μεγαλόνησο και μια περίοδος δημιουργίας και άνθησης εγκαινιάστηκε. Σε αυτό συνέτεινε και η αμνηστία που παρέσχε ο Ζαΐμης στους υπευθύνους των αιματηρών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του πρίγκιπα Γεωργίου. Η ολοκλήρωση μέσα σε τέσσερις μήνες των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης επικύρωσε την επιβολή της αρχής της νομιμότητας και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η οικονομία αναδιοργανώθηκε, ο κρατικός μηχανισμός βελτιώθηκε, η παιδεία και η υγεία κατεβλήθησαν προσπάθειες να εκσυγχρονιστούν και μια σειρά νομοθετημάτων εισήχθη, προκειμένου να βοηθηθεί σημαντικά η λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και το σημαντικότερο: οργανώθηκε για πρώτη φορά η Πολιτοφυλακή της Κρήτης, που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος στρατός της Μεγαλονήσου και εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, όπως άλλωστε αποδείχθηκε λίγο αργότερα στα πεδία μαχών των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913).
Θ. Χρήστου. «Από τον Ζαΐμη στην αναχώρηση της ευρωπαϊκής δύναμης», Ελευθεροτυπία «Ιστορικά», τ. 51: «Κρητική Πολιτεία. Η αυτονομία της Κρήτης και η ανατολή του Βενιζέλου»
5 Οκτωβρίου 2000, σελ. 48 - 49Προσοχή ! ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

«Κρητική Πολιτοφυλακή»- σελ 215 (Το οριστικό κείµενο των µεταρρυθµίσεων (που προήλθε µετά από διαπραγµατεύσεις µεταξύ των Μεγάλων Δυνάµεων, των Κρητών και του Ελ. Βενιζέλου ) προέβλεπε την ίδρυση Κρητικής Πολιτοφυλακής, µε Έλληνες αξιωµατικούς που προηγουµένως θα παραιτούνταν από τον ελληνικό στρατό και σελ. 216 (Το πιο σηµαντικό είναι ότι … στους Βαλκανικούς πολέµους 1912 – 1913.)
«Ευχαριστήριο ψήφισµα της Κρητικής Βουλής»- σελ 216 (Η παρουσία των ξένων στρατευµάτων … στη διαχείριση του Κρητικού Ζητήµατος ).


ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ18 Σεπτεμβρίου 1906: [σελ. 216], ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αναλαμβάνει καθήκοντα ως ‘Υπατος Αρμοστής
1907: [ σελ. 216], οργανώθηκε για πρώτη φορά η Πολιτοφυλακή Κρήτης
1912 -13 : [σελ. 216], συμμετοχή της Κρητικής Πολιτοφυλακής στους Βαλκανικούς Πολέμους
(21 Μαΐου 1908): [σελ. 216], ευχαριστήριο Ψήφισμα της Κρητικής Βουλής προς τις Δυνάμεις, επίσημη πολιτική πράξη χειραφέτησης από την προστασία.