Φίλοι καλωσορίσατε




Καλωσήρθατε στο blog
Ιστορία Κατεύθυνσης, μια σελίδα όπου επιχειρώ να καταχωρίζω οργανωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας (Θεωρητικής κατεύθυνσης/ Προσανατολισμού) στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου.

9Ε.Το Σοσιαλιστικό κόμμα (Σ.Ε.Κ.Ε.)



Οι σημειώσεις του μαθήματος





(βίντεο σχετικό με τις συνθήκες
που οδήγησαν στην ίδρυση του Σ.Ε.Κ.Ε)


5. Το Σοσιαλιστικό κόμμα
Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών οδήγησαν σε έντονη πολιτικοποίησή τους, κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Οι συνθήκες έδιναν την εντύπωση ότι οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Το 1918 ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.) από συνέδριο σοσιαλιστών. Βασικές θέσεις του προγράμματος του ήταν δημοκρατία, παροχή εκλογικού δικαιώματος στις γυναίκες, αναλογικό εκλογικό σύστημα, εθνικοποίηση των μεγάλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ζητούσε ειρήνη, χωρίς προσάρτηση εδαφών, βασισμένη στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Τα προβλήματα που αφορούσαν διαμφισβητούμενα εδάφη, θα λύνονταν με δημοψηφίσματα.
Το Σ.Ε.Κ.Ε. ήταν το πιο αυστηρά οργανωμένο κόμμα. Έως το 1919 ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σταδιακά απομακρύνθηκε από αυτή, υιοθετώντας την αρχή της δικτατορίας του προλεταριάτου. Το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.).
εικόνα
Μ. Αξελός: Εργάτες σε λιμάνι









Σ' αυτό το νεοκλασικό σπίτι στις 17 με 23 Νοέμβρη του 1918 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας, του ΣΕΚΕ,




Προσοχή ! ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
«Σ.Ε.Κ.Ε .»- σελ. 97 -98 (Οι υψηλοί … (Κ.Κ.Ε.) + σελ . 47 (Προς το τέλος … Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος)
ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(10 Αυγούστου 1920) :Συνθήκη των Σεβρών
1918 : [σελ. 97] , Ίδρυση του Σ.Ε.Κ.Ε.
1919 : [ σελ. 98], το ΣΕΚΕ είναι υπέρ της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας
1924 :[σελ. 98], το ΣΕΚΕ μετονομάζεται σε ΚΚΕ